Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet op therapeutische basis bij diverse klachten. Het helpt je om snel inzicht te krijgen en is bij uitstek geschikt om je te ontspannen. Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met een prettige ontspannen hypnotische staat, ook wel trance genoemd. Onder deskundige begeleiding komt er meer inzicht in onbewuste reacties, waardoor er meer controle mogelijk is over deze reacties. In tegenstelling tot wat veel mensen denken houdt de cliënt zelf altijd de regie en controle over het proces.

 

Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Onder hypnose wordt een staat van veranderd bewustzijn verstaan, een soort trance. Hypnose komt bij veel mensen in het dagelijks leven voor, de zogenoemde spontane hypnose. Dit ontstaat door een bepaalde mate van concentratie. Wanneer je bijvoorbeeld in je auto een route rijdt die heel bekend voor je is, kun je in soort trance raken en je ineens realiseren dat je al bijna thuis bent. Of wanneer je verdiept bent in een mooi boek of je favoriete serie. Dit verschijnsel heet alledaagse trance en is dus eigenlijk heel natuurlijk. Door deze geconcentreerde aandacht, maak je je als het ware los van je omgeving en ben je gericht op interne processen. Bij hypnose wordt veel gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken en wordt een beroep gedaan op je voorstellingsvermogen.

Sommige mensen denken bij hypnose direct aan toneel hypnose, dat vooral bedoeld is voor (leed)vermaak. Heel anders is de therapeutische hypnose waarbij je juist alles altijd zelf in de hand houdt. Denk maar weer aan de trance tijdens een autorit; wanneer er iets onverwachts of gevaarlijks gebeurt tijdens de rit, dan ben je onmiddellijk weer alert en klaar om in te grijpen. Zo is het ook tijdens hypnotherapie. Wanneer je het nodig vindt, dan kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. De therapeut is er helemaal voor jou en tijdens de therapie wordt er volledig afgestemd op jouw persoonlijke proces.

 

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is in te zetten op veel verschillende vlakken. Hierbij kun je denken aan:

  • Angsten
  • Hechtingsproblemen
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Verminderen van (onbegrepen) lichamelijke klachten
  • Verwerken van verlies of trauma
  • Verkrijgen van inzicht en bij levensvragen (Is dit nu alles? Wat wil ik nu echt met mijn leven?)

 

Iedere vorm van hypnose is eigenlijk zelfhypnose. De therapeut is er om je in trance te brengen en je te begeleiden. Jij bepaalt zelf hoe diep je wilt gaan.

Je kunt tijdens de trance op plekken komen binnen in jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang toe hebt. Je kunt tijdens de trance praten met de therapeut waardoor onbewuste processen bewust worden gemaakt. Zodra je weer uit trance komt kun je je alles herinneren wat je hebt ervaren en wat je hebt gezegd.

Door het positief beïnvloeden van fysiologische processen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Daarom werken hypnotherapeuten in sommige gevallen ook samen met artsen waar het gaat om lichamelijke klachten, denk bijvoorbeeld aan prikkelbare darm syndroom. Hypnotherapeuten zijn opgeleid voor en gespecialiseerd in het werken met therapeutische hypnose. Om die reden worden hypnotherapeuten ingeschakeld bij zeer diverse klachten.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Bij PDS kun je last hebben van buikpijn en of buikkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, slijm bij de ontlasting, diarree of obstipatie of een combinatie daarvan. Ook kun je een gevoel van blijvende aandrang na de ontlasting hebben. PDS wordt een functionele aandoening genoemd. Ondanks je klachten is er niets mis met de werking of de functie van je darmen. Wel kunnen je darmen gevoeliger zijn voor pijn, dan bij mensen zonder PDS.

Als gevolg hiervan:

  • kun je je vermoeid voelen
  • moet je je misschien vaker ziek melden op je werk of school
  • kun je je belemmert voelen in je sociale contacten
  • heb je misschien negatieve gedachten of gevoelens

 

Voor wie is de behandeling geschikt?

Je komt voor een hypnotherapeutische behandeling in aanmerking wanneer je 16 jaar of ouder bent en een PDS diagnose hebt die is gesteld door een huisarts of een MDL arts.

 

Wat houdt een hypnotherapie behandeling bij PDS in?

Er wordt tijdens de behandelingen gewerkt volgens het behandelprotocol bij PDS. Een programma dat is ontwikkeld in Engeland door prof. Whorwell en dhr. Mahoney. Door Rita Gras is dit programma met ondersteuning van prof.dr. A Smout in Nederland geïntroduceerd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de mensen een aanzienlijke verbetering van de klachten ervaart na het volgen van het programma.

Het programma bestaat uit een combinatie van therapeutische gesprekken, hypnotherapie en lichaamsgerichte oefeningen. Tussen de sessies door is het belangrijk dat je de huiswerkoefeningen doet en eventueel een voedingsdagboek bijhoudt.

 

Duur van de behandeling

Een behandeling duurt minimaal 3 maanden, aangezien de darmen tijd nodig hebben om nieuw gedrag aan te leren. Na afloop van de behandeling volgt na 6 maanden nog een na-controle.

 

Aanmelding

Je kunt je via het contactformulier, via e-mail of telefonisch aanmelden voor een behandeling. Belangrijk is wel dat je een recente verwijzing van je huisarts of MDL arts hebt, die niet ouder is dan 3 maanden.

 

Medische hypnose overig

Ook helpen wij mensen met onbegrepen pijnklachten, overgangsklachten of vaginisme door middel van hypnotherapie.