Angst laat je niet (zomaar) los

Bang voor de angst

Was angst in de eerste instantie een uitstekend hulpmiddel om toekomstig lijden te vermijden, voor veel mensen is de angst zelf een lijdensweg geworden. Een gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis of fobie, allemaal vormen waarbij de angst al lang niet meer functioneel is. Het waarschuwingssysteem is als het ware op hol geslagen. Het simpele advies om de dingen in hun ware perspectief te zien is dan wel heel eenvoudig gegeven.

Reguliere therapie

In de reguliere (geestelijke) gezondheidszorg zijn exposure therapie en cognitieve gedragstherapie de meest ingezette behandelwijzen. Bij exposure therapie wordt je geconfronteerd met hetgeen je bang voor bent. Heb je een fobie voor honden, dan maak je tijdens de therapie van kleine stappen (een plaatje van een hond bekijken) steeds grotere stappen tot je uiteindelijk een hond kunt aanraken. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het over gedachten. Tijdens de therapie wordt onderzocht wat je denkgewoonten zijn en hoe je vervolgens slechte of niet-helpende gedachten kunt ombuigen naar goede, helpende gedachten.

Hypnotherapie

Nu is exposure therapie best wel spannend en cognitieve gedragstherapie blijkt ook niet bij iedereen voldoende werkzaam te zijn. Gelukkig zijn er nog heel veel andere mogelijkheden om van je angst af te komen. Helaas ken ik ook niet alle mogelijkheden, maar kan ik je wel vertellen hoe ik vanuit de hypnotherapie met angstproblematiek aan de slag ga.
Er zijn een aantal zaken die verband houden met de angst, die onderzocht moeten worden. Bijvoorbeeld of iemand zich bewust is van de oorzaak van zijn angst. Waar en wanneer de angst zich voordoet, in welke situaties en welke gevoelens daarmee gepaard gaan etc.

Regressie

Door middel van regressie kan een hypnotherapeut meer te weten komen over de oorzaak van de angst. Wanneer deed die angst zich voor het eerst voor? En onder welke omstandigheden? Misschien klinkt dit je gek in de oren, maar ik kan je verzekeren dat een groot aantal mensen zich hier niet van bewust is. Door middel van een trance kan iemand aan de hand van een vraag of een gevoelsbrug terugkeren naar een moment in het verleden dat met het ontstaan van de angst verband houdt. Wie denkt dat dit altijd hele intense gebeurtenissen zijn, komt bedrogen uit. Mijn ervaring is dat er soms zelfs juist kleine of normale gebeurtenissen zijn die aan angsten ten grondslag liggen. Een jong kind dat dacht alleen thuis te zijn gelaten. Een hond die hard ging blaffen tegen een kind. Het verslikken tijdens het drinken.

Zelf heb ik eens een cliënt gehad die zich na één regressie sessie realiseerde waar haar angst was ontstaan en waarna de angst zich ook niet meer voordeed. Helaas is dit wel een uitzondering en zijn er normaal gesproken meerdere sessies nodig om een verandering teweeg te brengen. Toch is het hebben van inzicht in de oorzaak van de angst vaak een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Een soort van exposure

Niet altijd kan door middel van een regressie een heel duidelijke oorzaak van angst gevonden worden. Gelukkig kan er dan ook nog met trance gewerkt worden aan exposure situaties. Laten we weer die cliënt nemen die extreem angstig is voor honden. Zo’n cliënt kan zich in een bewuste toestand voorstellen hoe het zou zijn om een hond tegen te komen of zelfs aan te raken. Wanneer diezelfde cliënt in een trance toestand zich een ontmoeting met een hond zou inbeelden dan zou die ervaring dieper gaan dan ooit in bewuste toestand mogelijk zou zijn. Door de cliënt vervolgens in trance van een fijne plek naar een situatie met een hond te brengen en hier steeds in te wisselen ontstaat uiteindelijk een neutrale situatie.

Maatwerk

Iedere angst is anders en iedere persoon zit ook weer anders in elkaar. Gelukkig hebben de meeste hypnotherapeuten een behoorlijke gereedschapskoffer met verschillende gereedschappen zodat ze voor iedere cliënt een maatwerkoplossing kunnen bieden. Wanneer de cliënt naast de therapie thuis ook nog werkt aan ontspanning en acceptatie dan kan de angst uiteindelijk echt los worden gelaten. Een heerlijk gevoel!

Please follow and like us: